Menü

Hírek

A magyar kártya napja - december 29.

Szívünkhöz közel áll a magyar kártya napja!

2014-ben 190 éves bécsi anyavállalatunk közel 150 éve gyártja, a hazánkban töretlen népszerűségnek örvendő magyar kártyát!

A magyar kártya története a korai XV. századra, a német kártya történetére nyúlik vissza. A forradalmi mozgalmak ihlette, egyedi kártyaképek az 1789-es francia forradalom után és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc előtt születtek.

A magyar kártya, vagy más néven Tell-kártya motívumait, először Schneider József, pesti kártyafestő mester, kézzel festette a lapokra, 1860 körül.

Lévén, hogy a korabeli cenzúra nem engedett volna forgalomba egy, a szabadságharcosokat, történelmi személyiségeket ábrázoló kártyapaklit, ezek a motívumok, egy svájci dráma alakjait formázták. Az ulti, snapszer, zsírozás, kurucos, lórum, a mai napig a legkedveltebb kártyajátékok közé tartoznak!

A Piatnik Budapest Kft. által forgalmazott magyar kártyákról bővebb információkat a kártyakatalógusban találhattok!S, hogy a magyar kártya napja kapcsán, milyen meglepetéssel készülünk nektek?

Alig várjuk már, hogy megoszthassuk veletek a hírt!

Kövessétek figyelemmel Facebook profilunkat és a következő hírleveleket, melyekben lerántjuk majd a leplet a MEGLEPETÉSRŐL! :)

Addig is szerencsés lapjárást kívánunk mindenkinek!
 

<<< Vissza
 
2013.11.27